Pályázataink
Pályázataink
Eseménynaptár
Ke
Sze
Csü
Szo
Va

Kattintson a dátumra
Tudta-e, hogy...
  Váralja Község Önkormányzata minden év júniusában Kuglóffesztivált tart a parkerdőben?


Látogasson el hozzánk!


Autóbusz-közlekedéssel kapcsolatos tájékoztatást
itt érheti el.2019–2020. évi belföldi közforgalmú menetrend


BányamúzeumNyugdíjas bányászok ötleteként született meg a gondolat, hogy az életüknek, a bányászkodásnak emlékeit valamilyen módon, ereklyeként őrizhessék meg az utókor számára. Megőrizzék azokat az eszközöket, szerszámokat, munkagépeket, berendezéseket, amelyek a napi munkában nélkülözhetetlenek voltak számukra. Megfelelő helynek bizonyult a régi lejt-akna feltárt bejárata. Sok szakhatósági vélemény, engedélyeztetés után zöld utat kapott a terv megvalósítása. Elkészültek a valósághű ácsolatok, a környező felszámolásra ítélt üzemekből megkezdődött a kiállítható tárgyak, eszközök, berendezések összegyűjtése.

Az országban egyedülálló, hogy egy valamikor működő, földalatti bányarészben valósult meg egy ilyen bemutató. Sok valamikori bányász örömteli közös munkájával, összefogásával és Amrein István akkori polgármester támogatásával jött létre az eredmény, mindaz, ami a múzeumban látható.

Az együtt, munkával töltött idő alatt született meg a gondolat, hogy ezen a helyen állítsanak emléket mindazoknak, akik itt helyben, illetve a környező bányák valamelyikében életüket vesztették. Amrein István polgármesternek nagy érdeme van abban, hogy az emlékmű az ő tervei és irányítása alapján készült el.

A múzeum megnyitására és az emlékmű felavatására együtt került sor 1997 szeptemberében, ünnepélyes körülmények között. A múzeum működtetője a „Jószerencsét” Bányász Egyesület. A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Az érdeklődőket nyugdíjas bányászok fogadják.

A látogatás ingyenes!

Elérhetőség:
Simon Sándor:
Tel.: 74/458-609, +3620/544-7697
Virányi László:
Tel.: 74/459-332, +3620/443-0060 Cím:
7354 Váralja,

Bányamúzeum

Népművészeti Ház    Több mint 100 éve épült vízimalom épület. Eredeti tulajdonosait kitelepítették 1966-ban.

Ezután az épület községi tulajdonba került. Az élelmiszerboltot tovább üzemeltették, az épület többi részét raktárnak, magtárnak használták, valamint pedagóguslakások lettek kialakítva. Többek között itt lakott Moldován Vilma tanítónő is.

A tanítónő Erdélyből menekült a II. világháború idején. Négy nyelven beszélt, és nagy műveltségű személy volt. Váralja néprajzát fáradhatatlanul gyűjtötte, munkája a Magyar Néprajzi Múzeumban található meg.

1995-ben a község önkormányzata e falak közé helyezte el Váralja néprajzi gyűjteményét, amely azóta folyamatosan gyarapszik lakossági adományok és vásárlások következtében.
Jelenleg 4 kiállítóhelységből áll. A német kisebbségi kiállítás, a hagyományőrző néptánc csoport és a 200 évig működő szénbányászat emlékei találhatók meg, és két szobában pedig a hagyományos váraljai magyar élet emlékei találhatók.

A kiállított tárgyak száma kb. 1000, ennek legnagyobb része archív fotóanyag, melyek legnagyobb részét Balogh Rudolf fotóművész fényképezte az 1920-as, 30-as években.

Népművészeti Ház nyitva tartása:
Április 1-től, október 31-ig,
minden szerdán és szombaton 16:00-17:00-ig.
Előzetes bejelentkezés után igény szerint.
Bejelentkezni lehet a Polgármesteri Hivatalban, vagy Jáhn Jánosnénál (74/459-061).
Belépő: Diák (14 éves korig): 50 Ft, felnőtt: 200 Ft.

Látogatóink 2013. február 20-tól, eddig 18 oldalunkat tekintették meg

Minden Jog Fenntartva © 2013 | Adatkezelési Tájékoztató | © MBM Studió 2013.
Utolsó módosítás: 2023. December 23. Saturday